A legújabb hírek

Biztonsággal egy Harley nyergében

12 január 2015

A motorozás közös szenvedélyünk, a biztonságos közlekedés pedig közös érdekünk. Friss vagy tapasztalt Harley Riderként is elsődleges fontosságú, hogy megismerjük saját és gépünk képességeit és határait, és mindig tartsuk be a motorozás alapszabályait, hogy biztonsággal szelhessük az utakat.

Az újoncok első szabálya: Szokd meg a Harley világát! Amikor első alkalommal pattansz nyeregbe légy óvatos, fokozatosan szokj hozzá a motorhoz, érezz rá a gépre. Különösen a nagyobb tömegű túramotoroknál a magas súlypont miatt vigyázz, hogy akár kis sebességnél is vagy álló helyzetben el ne dőlj vele. Ne ijedj meg a mérettől, hiszen kicsi dőléssel is nagy kormányozhatóságot, jó fordulósugarat érhetsz el. Ha már megvan az összhang, „kapcsolj magasabb fokozatba” és kalandra fel!

Indulás előtt vizsgáld meg a Harley-d műszaki állapotát, a gumik megfelelő minta-mélységét, hogy nincs-e rajta sérülés, és a fékbetétek állapotát. Fontos a folyadékszintek, benzin és a motorolaj, fényszórók, irányjelzők, féklámpa ellenőrzése is. A keréknyomások mérését ritkán tesszük meg, pedig nélkülözhetetlen a motor kifogástalan futásához. Ha nincs meg a kellő nyomás a gumikban, azok nem a megfelelő módon deformálódnak, aminek következtében motorunk instabillá válik, rossz lesz az úttartása. Ne feledd tehát ellenőrizni a nyomást szezonban legalább 2-3 hetente!

Miután meggyőződtél motorod kifogástalan műszaki állapotáról szánj időt magadra is! A megfelelő védőruházat az egyetlen, ami megakadályozhatja a sérülést egy esetleges balesetben. Soha ne indulj el bukósisak, motoros dzseki és nadrág, kesztyű és csizma nélkül. 

Hívd fel a figyelmet magadra! A motoros méretéből adóan sokkal nehezebben látható, észlelhető a forgalomban, ezért hogy könnyebben észrevegyenek, használj fényvisszaverő elemeket gépeden és ruházatodon is. Láthatósági mellényben sokkal feltűnőbb leszel nappal is, ezért ne csak este vedd fel!  Egy motorkerékpár könnyen kerül a holttérbe, ezért nekünk motorosoknak kell körültekintőeknek lennünk, hogy megelőzzük a veszélyes szituációkat. Ne bízz csak a „hanggal való figyelemfelkeltésben”! Tévhit, hogy minden esetben a Harley-d motorhangját már messziről meghallani.

Merj hirtelen fékezni! Veszélyes közlekedési szituációnál merj hirtelen erőset fékezni, hiszen az újabb Harley-kba épített ABS-nek és a túramotoroknál található kapcsolt ABS-nek köszönhetően biztonsággal fékezhetünk, nem kell félnünk az eleséstől. Ha akadályba ütközöl, tekinteteddel a menekülő útvonalat keresd, hiszen alapszabály, hogy amerre nézünk, arra megy a motorunk!

Ne felejtsd el, hogy járgányod tömege és súlypontja megváltozik, ha a szabadság élményét mással is megosztod. Fontos, hogy az utas stabilan üljön, mindig együtt mozogjon a vezetővel, ne legyen légüres tér a két test között, egy tömeget alkossanak. Ha egy olyan személyt viszel, aki először ül motoron, akkor indulás előtt világosítsd fel, mond el neki a szabályokat, hogy mire figyeljen. Az első út alkalmával különösen óvatosan, finoman bánj a motorral, hogy a mögötted üllő fokozatosan szokhasson hozzá az élményhez. Tartsd szem előtt minden alkalommal, hogy az utas épségéért is te felelsz, ne élj vissza ezzel a bizalmi helyzettel!

Csoportos túrákon cipzár alakzatban haladjatok! Ne ess abba a tévhitbe, hogy csapatban motorozni könnyű, hiszen sokkal több tényezőre kell egyszerre figyelni. A túravezető tapasztalt motoros legyen, indulás előtt beszéljétek át az útvonalat, keskeny vagy kanyargós úton ne használjátok a cikk-cakk alakzatot, hanem libasorban, a követési távolságot szem előtt tartva, egymás után haladjatok, mindig figyeljetek társaitokra. Ne csak a közvetlenül előttetek haladó motorost figyeljétek, hanem előrébb is.

A balesetmentes közlekedés érdekében fokozott figyelemmel közlekedjünk az utakon és vigyázzunk egymásra. A téli szezonban ne mulasszuk el gépünk teljes körű átvizsgáltatását, szervízelését. A tavasz közeledtével pedig érdemes egy-egy vezetéstechnikai tréninget is elvégezni, hiszen még a legprofibb, legtapasztaltabb motorosok is tudnak újat tanulni.

Vissza az előző oldalra