A legújabb hírek

Interjú Dobai Attilával, a 20 éves Budapest Chapter örökös, tiszteletbeli Elnökével

09 február 2016

"Ha elfogadod önmagad a maga teljességében, kiszabadulhatsz, és a szabadság hatalom.”

20 évesek lettünk! Az idén a 20. életévébe lépő H.O.G. Budapest Chapter úgy ünnepel, mintha te is része lennél, kedves Harley-tulajdonos a mi közösségünknek. Nem, mi nem csupán egy motoros klub vagyunk, hanem egy világszerte több millió tagot számláló Harley-family tagjai, akiket egyetlen szenvedély mozgat, de az nagyon: a Harley-jaink iránt érzett szerelem, és a motorozás szenvedélye. Mindezt egy olyan motoros közösségben, amit H.O.G Budapest Chapternek hívunk. Ebben a csapatban jó energiákat kaphatsz, ami feltölt, ahol számíthatsz a másikra, ahol, ha kell bajtársiasságot és segítséget nyújtunk a másiknak, ahol új dolgokat tanulhatsz, ahol fejlődhetsz.

Egész éven át tudósítunk téged a 20. születésnapunk megünneplésének eseményeiről a Facebook oldalunkon és a megújuló honlapunkon. Ne sóvárogj, hogy miért is nem hoztad meg korábban a döntést, hogy velünk ünnepelhess! Ha komoly indíttatást érzel, hogy csatlakozz hozzánk, ne fogd vissza magad! Jelentkezz bátran! Csak jó dolgok fognak veled történni!

Az alapító, a 20. születésnap első számú oka, forrása, elkövetője, vagy címkézhetjük bárhogyan is, a hazai Harley-Davidson megkerülhetetlen, ikonikus alakja, Dobai Attila. Ha tiszteletbeli, örökös Elnökünk, Attila nem tud valamit a Harley-król, azt már nem is érdemes tudni. Legyen az technikai-marketing elem, túraútvonal vagy bulizás. A kezdetekről is kérdezgetem, hiszen ha valakinek, hát neki még a homlokára is rá lehetne sütni a H-D logót.

Az nem kérdés Attila, hogy miért épp a Harley volt, ami a motorválasztásodat motiválta 1991-ben, hiszen akár bevallja valaki, akár nem, minden motoros szeretné egyszer maga alatt dübörögni egy HARLEY-t. Engem sokkal inkább az érdekel, hogy az első, saját motorod megvételétől - 1957-es négyütemű egyhengeres Simson 250-es - hogyan jutottál el a Budapest Chapter és a hazai legnagyobb H-D márkakereskedés megalapításáig?

Először csupán kalandvágyból indult az egész. Amikor 1991-ben Amerikából, Bagyi barátom segítségével megvettem az első Fat Boy-t, majd az Electra Glide-ot, nem gondoltam volna, hogy végül a hobbim a munkám, a business-em is lesz. Ekkoriban még egy számítástechnikai cég tulajdonosa voltam, de nagyon nem esett nehezemre munka után az öltönyömet bőrdzsekire váltani, és a barátokkal motorozni, amikor csak tehettük. Róttuk Budapest utcáit, akkoriban a találkozó az Oktogonnál volt, minden áldott nap, és innen indult útjára (igen, a gyönyör), és a Budapest Chapter megalakításának gondolata Damenia Csaba és Szabó László motoros barátaimmal. Miután sok ezer kilométert motoroztunk Európában és Amerikában, 1996-ban hivatalosan is bejegyeztettük a Budapest Chaptert. Az elsők között Európában, és a világon, hisz maga a H.O.G. is csak 1993-ban alakult. Nem volt vita a szerepek elosztásában. Én 13 éven keresztül élveztem a tagság bizalmát, mint Elnök.

1999-ben pedig számítástechnikai cégem eladása után megvásároltam a mai napig prosperáló Harley-Davidson®Márkakereskedés jogát. Életem egyik legjobb döntése volt. Nem elsősorban üzleti szempontból, mert aki ezt csupán üzletként fogja fel, az el se kezdje. A munkám a hobbim is. Angliában szerzett diplomája átvétele óta a fiatalabbik fiam, Dobai Dani is a cégben dolgozik, cégvezetőként. Bár nagylányom, Dóri még csak középiskolás, és a művészi pálya vonzza őt, de kiveszi a részét a Harley-család és márkakereskedés építésében. Elkísér egy-egy H.O.G. eseményre, fotózza a motoros életet, a nyári diákmunkáját is az üzletben tölti, és szívesen hallgatja a barcelonai dealer-találkozókon az angol nyelvű előadásokat is. Tavaly már saját jogon húzta mellettem városi robogóján a gázt az Open Road Festen, Alsóörsön. És persze a családi vállalkozás meghatározó alakja Ági, a feleségem is, aki sokáig a Chapter főtitkára is volt, manager feladatain kívül.

Ahogyan a Harley-modellek technikailag és megjelenésükben is nagy változáson mentek keresztül az elmúlt 20 évben, úgy a chapter-élet is – feltételezem - sok tekintetben változott, sőt a tagság összetétele alapján akár korszakokról is beszélhetünk. Jól gondolom?

Igen. A hazai Harley-s társadalom a rendszerváltoztatás után kezdte bontogatni a szárnyait. Ez akkoriban a motorozásról, bulikról, kalandokról, csajozásról szólt, egy abszolút baráti társaság keretein belül. Tetszett nekünk, hogy vasaink nagy feltűnést keltenek bármerre is járunk, hogy csodálattal néztek motorjainkra. A ’90-es évek elején ez kicsit a ’60-as évek „törvényen kívüliségének” hangulatát is idézte. Az extravagáns stílus, a szabadságvágy vonzott minket, miközben egy rendkívül békés, erőszaktól mentes baráti társaságot alkottunk. Máig emlékezetes korszak volt ez a “polgárpukkasztás”.

Majd egyre többen lettünk, de a túrák száma nem csökkent, sőt. Megszámlálhatatlanul sok kilométeren át vezettem túrákat mind az 5 földrészen, balesetmentesen.
Az utóbbi években tagságunk 60 körüli motorost számlál, így értelemszerűen megmaradtak ugyan a baráti alapok is, de vannak közöttünk sokan, akiket inkább a jó programok, az előre megszervezett túrák motiválnak. Sokkal inkább intézményesült a Chapter működése, mint az korábban volt. Ezzel nem azt akarom mondani, hogy jobb vagy rosszabb lett, csupán más, a kor igényeivel párhuzamosan haladó. Ami biztos az az, hogy még sokáig fogok akár az élen, akár a csapatban motorozni, mert ez a szenvedély testünket-lelkünket fiatalon tartja, és egy csomó jó arcot is megismerhetek.

inline_rfd8ac16e2ee9d26e51690fd74d2e0c5_d9e94fa4e24c.jpg

Köszönöm Attilának a rövid nosztalgiázást, és ne feledjétek, ha személyesen is szeretnétek vele anekdotázni, akkor a 17. Harley-Davidson Open Road Festen. Aki már Budapest Chapter tag az azért, aki meg még csak lesz, az meg azért.

Mert “Mindenkiben van egy kis Harley”, de leginkább bennük, a Budapest Chapter motorosaiban! Gyere, ünnepelj velünk!

Tóth Zsuzsanna (Past Activities Officer)

Vissza az előző oldalra